Hvad er paradentose?
Paradentose er en sygdom som rammer tændernes støttevæv. Støttevævet omfatter tandkødet, kæbeknoglen og de fibre som går fra tanden og hen til knoglen. Paradentose medfører at knoglen, som holder tænderne fast, langsomt forsvinder, og derved løsner tænderne sig.
Årsag til paradentose
Paradentose skyldes ophobning af bakterier på tænderne, langs tandkødsranden. Det første tegn på ophobning af bakterier langs tandkødsranden er tandkødsbetændelse. Hvis tandkødsbetændelsen forbliver ubehandlet, kan det på sigt udvikle sig til paradentose.
Symptomer på paradentose
- Blødning fra tandkødet ved tandbørstning.
- Mørkerødt tandkød.
- Løsning af tand/tænder.
Behandling af paradentose
Behandling af paradentose er et samarbejde mellem dig og tandlægen. Hos tandlægen får du grundigt renset dine tænder både over og under tandkødsranden, og du skal sørge for grundig rengøring af tænderne hver dag i form af tandbørstning og mellemrums rensning.
Det er ikke nok kun at få renset tænderne hos tandlægen, hvis man vil standse sygdommen!!!
Hvad kan jeg selv gøre?
- Gå jævnligt til tandlægen, så sygdommen opdages i god tid.
- Børst tænderne 2 gange dagligt.
- Brug dagligt tandtråd, tandstikker eller lignende til at holde rent mellem tænderne.
Paradentose er den væsentligste årsag til, at voksne mennesker mister tænder. Paradentose kan opstå, når bakterier fra maden får lov til at sætte sig fast mellem tænderne, hvor de danner et lag af plak. Plak er altså rent ud sagt en klistret samling af bakterier, der ikke er fjernet.
Vi har normalt bakterier i munden, og det er først, når den naturlige balance mellem bakterierne og kroppens immunforsvar forrykkes, at bakterierne forvolder skade. Hvis man spiser mange sukkerholdige ting, vil bakterierne stortrives, og deres affaldsstoffer virker som syre på tænderne.
Resultatet er huller i tænderne, og med tiden vil man have store chancer for at udvikle først tandkødsbetændelse og siden paradentose, hvor knoglen nedbrydes og tænderne løsnes. Det er derfor at største vigtighed, at paradentosen kommer under behandling så hurtigt som muligt.
Rygere og diabetikere hører blandt dem, der har størst chance for at udvikle paradentose, men vi er alle udsatte i større eller mindre grad. Der er derfor al mulig grund til at tage den daglige pleje af tænderne seriøst og huske de regelmæssige tandlægebesøg.
TANDKØDSBETÆNDELSE
Tandkødsbetændelse er en betændelse i gummerne, og betændelsen kan være mere eller mindre alvorlig. Vi har altid bakterier i munden, men hvis der kommer for mange af dem, kan vores immunforsvar have svært ved at holde dem i skak. Og hvis bakterierne trives i al for høj grad, kan de begynde at angribe tandkødet, så det bliver ømt og bløder, når man børste tænder.
I samarbejde med os kan du dog hurtigt få en begyndende tandkødsbetændelse under kontrol, inden den udvikler sig til paradentose. Men hvis du ikke straks griber til handling, kan bakterierne gøre tandkødet opsvulmet og så sart, at tænderne risikerer at blive løse.
Det er altså normalt mangel på god tandhygiejne, der giver tandkødsbetændelse. Men visse sygdomme og visse former for medicin kan ligesom en graviditet forbedre forholdene for bakterierne i munden, og en tandkødsbetændelse kan blive aktuel – også selv om man passer sine tænder.
Rygning og et dårligt immunforsvar er ofte grundlaget for gingivitis, som er den medicinske betegnelse for tandkødsbetændelse. Så et godt råd vil naturligvis her være: Stop rygningen og sørg for at spise en sund og varieret kost, så immunforsvaret virker optimalt.