Visdomstænder

Der kan være mange grunde til at fjerne en tand. Den kan være så medtaget af gamle plomberinger, at der næsten ikke er noget tilbage, det kan være en visdomstand, der ikke er plads til, eller det kan være en løs tand, der ikke står til at redde.

Det gør normalt ikke ondt at få trukket en tand ud hos tandlægen. Inden indgrebet bliver området bedøvet, så selve tandudtagelsen mærker man ikke meget til. Det ubehagelige ligger mest i, at der bliver trukket i ens hoved.

Når bedøvelsen er forsvundet, vil man ofte mærke en vis ømhed – afhængigt af indgrebets størrelse. En visdomstand kan f.eks. have så lange rødder, at et mindre kirurgisk indgreb er nødvendigt, og måske har der været brug for at lukke såret med et par sting. Hvis det gør ondt, når bedøvelsen har fortaget sig, kan smerten tages med et par almindelig hovedpinepiller.

Vent med at spise og drikke til bedøvelsen er forsvundet. Spis noget blødt, der ikke kræver den store tygning i begyndelsen og undgå at bruge den side af munden, hvor såret er. Det er naturligvis vigtigt at holde såret så rent som muligt, indtil det er helet. Når der er gået en halv dags tid, kan det være en god idé at gurgle munden med vand tilsat en lille smule salt, for det renser.